Training & begeleiding

Het CLU biedt trainingen over en begeleiding bij o.a.:

  • Keuzeprocessen van leermiddelen
  • Verhogen van de kwaliteit van bestaande leermiddelen
  • Beoordelen van de kwaliteit en effectiviteit van leermiddelen aan de hand van de MILK-light
  • Het herontwerpen/arrangeren van leermiddelen

Maatwerk

Op deze pagina vind je ons trainingsaanbod. Het aanbod geeft per onderwerp verschillende mogelijkheden aan die in een gesprek gericht kunnen worden op jouw specifieke vraag in je eigen specifieke context. Daarbij bekijken we tevens of het zinvol is om een training in te bedden in een begeleidingstraject. En of het nodig is om het zelfgemaakte of gebruikte materiaal te bekijken. Het is ook mogelijk om onderdelen van verschillende trainingsonderwerpen samen te nemen in een eigen maatwerktraining.

Kortom: schroom niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden!

Het trainingsaanbod van het CLU:

Leermiddelen kiezen

Leermiddelen vormen een cruciaal onderdeel van het onderwijsleerproces. Goede materialen dragen bij aan het leren, terwijl slechte leermiddelen het leerproces juist kunnen verstoren. De docent of leerkracht vervult hierbij een cruciale rol, die moet de juiste leermiddelen op de juiste wijze voor de juiste leerdoelen inzetten om leerlingen tot leren te brengen. Het is daarom belangrijk dat het kiezen van de juiste leermiddelen op een doordachte wijze kan plaatsvinden. En dat je de kwaliteit van leermiddelen zelf kunt beoordelen en dit meeneemt in de keuze voor nieuwe leermiddelen.

In een training of workshop besteden we b.v. aandacht aan:

  • Wat de ingrediënten zijn voor een doordacht keuzeproces.
  • Welke tools beschikbaar zijn om de juiste keuze te maken
  • Wat belangrijke kwaliteitscriteria zijn en het waarom daarvan.
  • Hoe de visie van de school of de sectie vertaald kan worden naar keuzecriteria.
  • Hoe het keuzeproces onderdeel kan zijn van het leermiddelenbeleid van de school. 

Sta je als team of vaksectie vlak voor een keuze voor een nieuw leermiddel? En wil je daarbij onafhankelijke en professionele ondersteuning? Neem dan contact met ons op.

Door onze ondersteuning in de vorm van een training en/of een begeleidingstraject leer je kritischer naar leermiddelen kijken en ervaar je hoe een keuzeproces doordachter kan plaatsvinden en hoe de tevredenheid over het gekozen leermiddel wordt vergroot.

Kwaliteit van leermiddelen

Of je nu leermiddelen maakt, arrangeert of evalueert, je hebt altijd te maken met de vraag: wat bepaalt nou de kwaliteit van leermiddelen?

Daarbij focussen we in deze training op de leerzaamheid van leermiddelen: wat maakt dat leermiddelen het leerproces van leerlingen echt ondersteunen? En wat hindert ze juist?

We nemen je mee in de achterliggende wetenschappelijke theorieën van het MeetInstrument Leermiddelen Kwaliteit (de MILK). Je verdiept je in de aspecten die effectief zijn voor het leerproces en de daarbij passende criteria, de zogenaamde leerzaamheidscriteria. 

We besteden in deze training aandacht aan:

  • Hoe leren mensen en hoe werkt ons brein?
  • Hoe voorkom je overbelasting van het werkgeheugen?
  • Wat betekent dat voor de leerstof die je selecteert, organiseert en ‘verpakt’ in teksten en beelden?
  • Welke didactische werkvormen, strategieën en opdrachten zijn het meest effectief?
  • Hoe zorg je voor begrijpelijke teksten, functionele beelden en een effectieve vormgeving?

Deze training gaat verder dan het hanteren van de MILK-light als tool. Juist de achterliggende kennis krijgt veel aandacht. Dit omdat we tijdens onze verschillende onderzoeken naar de kwaliteit van leermiddelen merken hoe belangrijk kennis is bij het maken, kiezen en evalueren van leermiddelen.

 

Werken met de MILK-light

De MILK-light is een tool waarmee je op een toegankelijke manier inzicht krijgt in de kwaliteit van een leermiddel. Handig als je die kwaliteit wil beoordelen tijdens b.v. een keuzeproces. Of als je aan de slag gaat met het ontwikkelen of arrangeren van (open) leermateriaal. De MILK-light kent zo’n 60 leerzaamheidscriteria die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, evidence-informed.  Tijdens de bijeenkomsten kun je de criteria uit de MILK-light toepassen op je eigen materiaal of dat van anderen. Ook bekijken we hoe de MILK-light gebruikt kan worden in een  keuzeproces. Je ontvangt direct enkele handvatten en we geven je ideeën om deze in de praktijk te gebruiken.

Zo laten we je zien en bespreken we:

  • Hoe je in een leermiddel de kwaliteit van de leerstof, de opdrachten, de didactische werkvormen, de teksten en beelden e.d. kunt herkennen
  • Hoe je er concreet zelf voor kunt zorgen dat de kwaliteit van de leerstof, de opdrachten, de didactische werkvormen, de teksten en de beelden in je leermiddel op orde is
Herontwerpen van en met leermiddelen

Lang niet alle beschikbare leermiddelen passen bij je onderwijsvisie of zijn geschikt voor je doelgroep leerlingen. Misschien moet je de bestaande leermiddelen aanpassen, combineren met andere leermiddelen, of ook zelf gemaakte leermiddelen gaan gebruiken. Dan is het verstandig als je daarbij de kerndoelen van de SLO betrekt, want je wilt immers wel dat de ontstane leermiddelenmix curriculumdekkend is. Vervolgens moeten die kerndoelen verder geconcretiseerd worden in les- en leerdoelen, zodat de samenhang in die leermiddelenmix gewaarborgd is. Werken vanuit leerdoelen dus.

In deze training geven we een antwoord op de volgende vragen:

  • Welke mogelijkheden zijn er om tot een leermiddelenmix te komen die past bij je onderwijsvisie en je doelgroep leerlingen?
  • Hoe zorg je ervoor dat die leermiddelenmix curriculumdekkend is?
  • Hoe werkje concreet vanuit leerdoelen, d.w.z.:
    • WAT wil je dat leerlingen leren?
    • HOE wil je dat leerlingen leren?
    • WAARMEE wil je dat leerlingen leren?
  • Ofwel: hoe breng je leerstof, opdrachten, leerteksten en beelden in overeenstemming met die leerdoelen?

Wil je meer regie over je eigen onderwijsprogramma? Dan is deze training wat voor jou en jouw team of vakgroep.