VO-content gaat zijn Stercollecties de komende jaren compleet herzien. Het voortgezet onderwijs heeft steeds meer behoefte aan op maat te maken digitaal leermateriaal en de bouwstenen waarmee de Stercollecties zijn opgebouwd kunnen hierin voorzien. Docenten kunnen het digitale leermateriaal daarmee namelijk naar wens aanpassen. Daarnaast wil VO-content de leerzaamheid van het lesmateriaal blijvend verhogen. VO-content heeft met behulp van de criteria uit het door het CLU ontwikkelde Meetinstrument Leermiddelen Kwaliteit (MILK) een set criteria opgesteld voor de nieuwe edities van de Stercollecties.

Screening

Het CLU heeft de afgelopen jaren meerdere screenings uitgevoerd en op basis daarvan hebben we trainingen gegeven over hoe de leerzaamheid in de Stercollecties verhoogd kan worden. Vorige maand is de meest recente screening afgerond. Wat bij deze miniscreening opvalt, is dat veel punten verbeterd zijn. Het materiaal voldoet nu aan belangrijke criteria zoals:

  • leerdoelen SMART formuleren;
  • voorkennis expliciet activeren;
  • kijkopdrachten geven voorafgaand aan een filmpje;
  • zo min mogelijk decoratieve plaatjes gebruiken die vooral gericht zijn op het ‘opleuken’ en niet passen bij het leerdoel.

Wat verder opvalt, is dat de leerstof op verschillende manieren (teksten, filmpjes, geluidsfragmenten) wordt aangeboden, passend bij de doelgroep. De verwerkingsmogelijkheden zijn afwisselend. Wat opvalt bij de talen is dat de woordlijsten meer leerlingen aan zullen spreken omdat ze verschillende mogelijkheden bieden om de woorden te leren. De lay-out kreeg een flinke opfrisbeurt en zorgt ervoor dat de aandacht van de leerling gericht en vastgehouden wordt.

Vervolg

VO-content is tevreden met bovenstaande uitkomsten en geeft tegelijkertijd aan niet achterover te gaan leunen. De ontwikkelaars van de Stercollecties willen aan de slag met enkele aanbevelingen van het CLU, zoals nog meer aansluiten bij leerdoeldenken, meer differentiatiemogelijkheden en uitbreiden van de mogelijkheden om formatief te evalueren.

Interview met Hendrianne Wilkens

VO-content interviewde Hendrianne Wilkens over de screening en het werk van het CLU. Je kunt het interview hier nalezen.

Meer informatie over screenings

Het CLU screent lesmateriaal.

Geïnteresseerd in een screening van uw lesmateriaal? Laat het ons weten via het inschrijfformulier of bel ons op 06 232 707 03.